Minden idők 10 legjobb Super Bowlja
2017. január 31. írta: blackraven18

Minden idők 10 legjobb Super Bowlja

Cikkünkben a Sky Sports szakértőinek segítségével megpróbáltuk nektek összeszedni a tíz legnagyobb, legemlékezetesebb Super Bowlt. Figyelem a nyugalom megzavarására alkalmas soraink következnek.

skysports-super-bowl-vince-lombardi-trophy_3880999.jpg

A 10. helyre a valószínűleg kevesek által látott 3. Super Bowl került. A Joe Namath által irányított New York Jets meglepetésre – első AFL csapatként – tudta megnyerni a döntőt. A kevés pontos mérkőzésen a Baltimore Colts mindössze 7, míg ellenfele 16 pontig jutott. Az Amerikai Futball Ligára nagyon ráfért ez a diadal, ugyanis az első két nagydöntőn csúfos vereséget szenvedtek az NFL gárdáitól, így volt mit bizonyítani.

new-york-jets-joe-namath-nfl_3409018.jpg

A 9 helyet a 38. Super Bowl szerezte meg, ami a meccs helyett inkább a Janet Jackson-Justin Timberlake half-time show-ról maradt emlékezetes. Pedig maga a találkozó is szoros és érdekes volt. A New England Patriots ment a Carolina Panthers ellen, és két, pont nélküli negyed ellenére (első és harmadik) a felek összesen 61 pontot pakoltak össze. A találkozót végül a Pats nyerte Adam Vinatieri 41 yardos field goaljával 32-29-re.

radio_qbs_suber_bowl_11.jpg

A 8. a listán a 47. Super Bowl lett, ami a Harbaugh testvérek csatájáról maradt emlékezetes. Annak ellenére, hogy nem kapja meg a méltó elismerést, a két döntőt játszó csapat korábbi sikereit tekintve, mi most megemlékezünk róla. A fiatalabbik tesó Jim vezette a 49erst, míg az idősebbik John a Ravenst. Azonban hiába tudott előbbi felkapaszkodni 28-6-ról, a hírhedt áramkimaradást követően, a San Francisco irányítója Colin Kaepernick nem tudta célba venni Michael Crabtree-t a végzónában egy mindent eldöntő utolsó drive-on, így vereséggel végződött a találkozó számukra.

160610754_2895439.jpg

A 7. pozícióban a 32. Super Bowl végzett. John Elway-nek negyedik próbálkozásra 37 évesen sikerült megszereznie a hőn áhított bajnoki gyűrűt egy nagyszerű meccsen. A Denver mostani GM-ének akkor a Brett Favre vezette Packersszel – az uralkodó világbajnokkal – kellett megküzdenie a döntőben. A meccset végül nem Elway és nem is Favre, hanem a remek teljesítményt nyújtó és három TD-t szerző denverses Terrell Davis döntötte el. A 31-21-es győzelem mellett, az MVP címet is bezsebelte.

super-bowl-32-john-elway-broncos_3257027.jpg

A 6. helyre valószínűleg az egyik legdrámaibb véget érő Super Bowl került. Történt ugyanis, hogy a 25. nagydöntőt a Buffalo Bills meccselte a New York Giants ellen. Az utolsó lehetőség a Billsé volt, rugójuk Scott Norwood próbálkozhatott egy a bajnoki címet érő 47 yardos mezőnygóllal, de maga és csapata szerencsétlenségére elhibázta azt, így az idő lejárt, és kikaptak. Azonban a 20-19-es vereség csak az első volt – kétségkívül ez volt a legfájóbb – a sorban, ezt még három követte. A Giants védelméről pedig annyit, hogy nem más irányította mint Bill Belichick, akinek remek stratégiát sikerült kidolgoznia a legjobb támadóalakulat féken tartására.

scott-norwood-super-bowl-buffalo-bills_3408894.jpg

Az 5. helyet az a 36. Super Bowl foglalja el, ahol beindult a Belichick-Brady páros sikertörténete. Akármilyen hihetetlen, de Patriots számított ezen az összecsapáson az esélytelennek, az ellenfél pedig az a Rams volt, aki azt megelőző évben a Titanst múlta felül egy a végletekig izgalmas játékon. A New Englandnek azonban sikerült három ponton tartania a St. Louis offense-ét egészen a negyedik negyedig, amikor is két TD-vel és 17 ponttal egyenlítettek. A mérleg nyelvét végül Adam Vinatieri 48 yardos field goalja jelentette, és ezzel megszerezte a Pats az első bajnoki címét a négyből.

f4dtexczrdwland_bifpgdqoiis2g_c-.jpg

 A 4. pozícióba a minden idők egyik legjobbjának vélt 13. Super Bowlja ért fel. A döntőt két igen nagy múltú franchise vívta, ami végül a két kiváló irányító szoros csatájának ígérkezett. A Steelers 35-17-es előnyt szerzett a negyedik negyedben köszönhetően Terry Bradshaw négy TD passzának, de a Roger Staubach vezette Cowboys is megszerezte a második illetve harmadik hatpontosát, így négy pontra olvadt az Acélosok előnye. A Pittsburgh a végjátékban tartani tudta a vezetést, így három év alatt másodszor verték négy egységgel a Dallast a döntők történetében.

skysports-terry-bradshaw-pittsburgh-steelers_3880993.jpg

A top3-ba már a közelmúlt nagydöntői kerültek. A dobogó 3. foka pedig a 43. Super Bowlt illeti meg. 2008-ban az Arizona Cardinals és a Pittsburgh Steelers összecsapását tekinthettük meg, amit utóbbi csapat nyert meg. Roethlisberger az utolsó másodpercekben találta meg célpontját Santonio Holmest az end zone-ban, ezzel kiénekelve a győzelmet az Arizona szájából. Larry Fitzgerald 127 yardot és két TD-t hozott össze a találkozón, amivel ugyan sikerült fordítani 20-7-ről és átvenni a vezetést, de a bajnoki cím megszerzéséhez már kevésnek bizonyult a Cardinals számára, aki az első nagydöntőjén vett részt.

zhbguyczrgxlsmn5ge_3vfp3l0ayuxu6.jpg

2. a két évvel ezelőtti 49. Super Bowl lett. A New Englandnek lehetősége nyílt megbosszulnia az utolsó Giants-től elszenvedett döntőket, és ahogy az szokás, éltek is a lehetőséggel. A Seattle négypontos hátrányban volt, amikor Jermaine Kearse elkapása révén a gólvonalhoz értek. A Seahawksnak csak annyi lett volna a dolga, hogy átadja a labdát „Beast Mode” futójának, Marshawn Lynchnek, aki majd beverekedi magát a végzónába, nem? De. Azonban nem így történt: Russell Wilsonék egy máig ismeretlen oknál fogva a passzot választották, amit köszönt szépen az újonc pats-es Malcolm Butler és megszerzett, ezzel pedig az egyik legdrámaibb végjátékot hozta a döntők történetében.

nfl-super-bowl-malcolm-butler-new-england-patriots-ricardo-lockette-seattle-seahawks_3259978.jpg

Az 1. helyet pedig a 42. Super Bowl szerezte meg, ami egy sima meccsnek ígérkezett, papíron. A Patriots 16-0-ás rekorddal jutott el ide, míg a 10-6-os Giants már a Wild Card körben is tiszteletét tette, de hála Eli-nak és csapatának nem a forgatókönyv szerint alakultak a dolgok. A találkozón nagyon kevés pont esett, így volt lehetősége elkapni még a New Yorknak a vezető New Englandet. Eli Manning egy hosszú drive-ot követően, amiben jelentős szerep jutott David Tyree sisakos elkapásának, találta meg a győzelmet jelentő TD passzával Plaxico Buresst. A Patriots és a világ pedig ámulva figyelte a történteket, mert senki nem hitt a szemének.

david-tyree-new-york-giants-super-bowl_3408905.jpg

 

Fotó: skysports

Írta: Sleiher Dávid

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaifocihu.blog.hu/api/trackback/id/tr812172396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2017.02.01. 19:11:36

A fene tudja, a legelső SB -m veri ezeket, de lehet csak azért mert az volt az első. 1988 -ban már volt Super Channel, ott láttam ezt az érthetetlen sportot, ráadásul angolul. A 4. negyedben átvette a vezetést a Bengals 3 perccel a vége előtt egy FG -vel, gurulós focit ismerve eldőlt a meccs. Aztán természetesen bőven elég volt Montanának bevinni a győztes TD -t. Azóta érdekel a SF 49, de szurkolójuknak nem mondanám magam.

Weidmüller 2017.02.02. 19:40:47

Aki látta akkor a közvetítést, (42 SB) még az átok N.Y.G. TD szerzése előtt,
már sajnos nem emlékszem pontosan,de kb 1.5 perc volt hátra a mérkőzésből , jött egy játék megállás.Annak rendje és módja szerint az USA ban reklámszünet,a magyar közvetítésben stadionkép.De a rutinos nézők tudják,ilyenkor az amerikai tévések már próbálják a következő bevágásokat,grafikonokat,adatokat,megjeleníteni,hogy majd az élő adásban minden flottul menyen .Na itt már bejátszották,ismétlem ezt Amerikában nem látták, hogy 16-0 alapszakasz, összességében19-0,
nyertes a Pats.
Nem az a baj hogy egy 100% csapat kikap ( de az :))) )hanem egy olyan irányító vezette csapatól kapott ki (Eli M.) aki kis túlzással néha nem tud kettőt egyenesen lépni,vagy nem tudja melyik irányba támad a csapata
süti beállítások módosítása